Jak odbierać dania w restauracji na diecie? Gdy jesteśmy na diecie, często przygotowuje się nam, że jedzenie na mieście jest trudne. Rodzinny posiłek w restauracji zbliża się z koniecznością rozpoczynania zdrowego odżywiania na nowo, a biznesowa kolacja z ciężkostrawnymi potrawami. Wcale nie musi faktycznie być. Wystarczy, iż będziemy posiadać na pomocy kilka zasad, które wykonają, że z wszystkiego spotkania z partnerem czy rodziną wyjdziemy z naturalnym żołądkiem i czystym sumieniem. Jak wtedy jeść zdrowo w restauracji? Na co dać uwagę, przeglądając menu?
Jak odbierać dania w restauracji na diecie?
Umieść na podania z warzywami
Niezależnie z tego czy się odchudzamy, lub posiadamy zalecenie spożywania lekkostrawnych potraw, warzywa są podstawą każdej zdrowej, zbilansowanej diety również nie powinniśmy ich uważać. Według tych zaleceń dotyczących odżywiania powinny one posiadać aż 50% talerza.
Dlatego wydobywając się na obiad z linią albo ze znanymi do restauracji, zamawiajmy przede każdym dania duże w warzywa. W menu lokali gastronomicznych najczęściej otrzymują one właściwość surówek oraz miksu warzyw gotowanych na parze albo w wodzie (najczęściej istnieje wówczas marchewka z różyczkami brokuła i kalafiora). Jeśli decydujemy się na surówki, warto zwrócić uwagę, albo nie są one zagęszczone, np. sosem majonezowym. Pamiętajmy, iż to oznacza dodatkowe kalorie.
Do warzyw zaliczamy także owiane złą sławą ziemniaki. Nie powinniśmy bać się, że spożywając je, przytyjemy, ponieważ o ile nie będą one tłuczone z masłem lub polane sosem, o końcu nie będą mieć wysokokalorycznego dania obiadowego.
W ramach kolacji pełnej warzyw możemy wybrać zupy krem. Jednak zamawiajmy te, które nie są zabielaną tłustą śmietaną.
Unikaj jedzeń tłustych i smażonych
Obróbka termiczna dań to inna kwestia, na jaką należy zwrócić uwagę, gdy ciągniemy się na posiłek bądź kolację do restauracji. Jaki rób przygotowania dań jest najbardziej bliski osobom dbającym o dzienny bilans kaloryczny? Najlepiej, gdy będą wówczas potrawy:
grillowane,
gotowane w wodzie lub na parze,
duszone,
pieczone.
Na obiad wybierz dania z wyników pełnoziarnistych
Istniejąc na diecie, powinniśmy ograniczyć spożywanie produktów wysoko przetworzonych i położyć na żywność pełnoziarnistą. Zamawiając obiad w terenu gastronomicznym, wybierzmy brązowy makaron zamiast białego, do warzyw i mięsa poprośmy o kaszę lub ryż zamiast puree z ziemniaków z mlekiem i masłem.
Przede każdym powinniśmy unikać chodzenia do pokoi z fast foodami. Co jeżeli nie potrafimy spośród nich zrezygnować? Spróbujmy poszukać restauracji, które proponują w naszym menu ich lepsze wersje. Możemy zjeść np. pizzę na wysokim, pełnoziarnistym cieście z ograniczoną ilością sera, warzywami i słabym mięsem czy hamburgera z grillowanym kurczakiem.
Menu z małym ciałem i rybami
Zamawiając w restauracji, starajmy się wybierać dania przyrządzone z małego mięsa, jak drób, cielęcina czy wołowina, również z chudych ryb, np. z dorsza, sandacza czy flądry. Na moment diety podczas biznesowych kolacji czy rozwiązań ze bliskimi warto zrezygnować z potraw zestawionych z kiełbas, wieprzowiny, pasztetów i pełnych ryb – łososia, halibuta czy makreli.
Myśl na znaczne napoje
Pułapką na diecie mogą być słodzone i gazowane napoje. Najodpowiedniejszym rozwiązaniem jest woda, jeśli jednak nie nosimy na nią ochoty, wybierzmy soki, np. jabłkowy lub pomarańczowy, które nie zawierają cukru.
Trzymanie diety ułatwi wybór restauracji
Jedzenie razem z obraną dietą jest doskonale lepsze, kiedy zamawiamy w swej nam restauracji, w menu jakiej spotykają się dania odpowiadające naszym wymaganiom. Nie pragną zatem żyć domy gastronomiczne serwujące jedynie potrawy w grup fit. W wielu miejscach, które oferują tradycyjne dania, zamówimy zupy, obiady pieczone lub gotowane.
Wybór odpowiedniej restauracji np. w Gdańsku, lub innym większym mieście, będzie doskonale lepszy ze względu na maksymalną część lokali. Jeśli używacie w Trójmieście, godną uwagi jest restauracja Zacisze w Gdańsku Łostowicach. W menu Zacisza znajdziemy odpowiedniejsze dania, jak rosół, makaron z warzywami czy pstrąg z miksem sałat.
Nie zaszkodzi i lekkie podsmażenie, ale jeśli chce nam na lekkostrawnych i niskotłuszczowych daniach, lepiej położyć na szczególne rodzaje obróbki, które umożliwiają uzyskanie potraw równie smacznych, jak przy smażeniu.
Na pewno powinniśmy unikać dań obiadowych smażonych na ogromnym oleju, są to m.in. frytki, ciasteczka krabowe, krążki cebulowe, panierowane kurczaki.
Pilnuj wielkości porcji
Ważną zasadą, jakiej powinniśmy się trzymać, zamawiając w restauracji, jest pilnowanie ilości jedzenia, jaką jemy. Zasada istnieje taka, że z młodego jedzenia oraz możemy przybrać na wartości. Istniejąc na diecie odchudzającej, porzucenie wysokoprzetworzonej żywności jest istotne ze względu na ostatnie, iż nie wynosi ona cen zdrowych i po jej zjedzeniu szybko zamieniamy się głodni, a w konsekwencji jemy daleko niż potrzebujemy.
Zatem zanim zamówimy kolejną porcję, odczekajmy chwilę, bo może jesteśmy szybko najedzeni natomiast toż swoje oczy i rozbudzone kubki smakowe chcą więcej, a nie nasz żołądek.
Pytaj o zbilansowaną, odpowiednią dietę
Obfite rodzinne obiady czy biznesowe kolacje nie zawsze ułatwiają trzymanie diety, ale wystarczy, iż będziemy posiadać na pomocy opisane zasady. Jeśli ich patrzymy, nie musimy martwić o kolejne kalorie. Pamiętajmy też, że najważniejszy jest umiar również nie jednak warto na wartość odmawiać sobie kawałka ulubionego ciasta.
zobacz również Jak wybierać dania w restauracji na diecie?